Logo
Jaargroep Boeddhisme

De kern van Bert en Krista’s werk ligt in de jaargroepen.
Ieder jaar starten we in januari een ‘jaargroep’ waarin we (uitvoerig) een bepaald onderwerp zowel theoretisch als op ervaringsniveau behandelen:
- in 2014 zijn we gestart met de cursus "Contemplatieve Psychologie".
- daarna in 2015 de cursus "Jaargroep voor spirituele ontwikkeling".
- in 2016 de cursus "Initiatiecursus Boeddhisme".
- in 2017 de cursus "Karma en karmische sporen".

Bij voldoende belangstelling zijn we bereid deze cyclus opnieuw te starten, of bepaalde onderdelen te herhalen. Neem hiervoor contact met ons op.De cursus Contemplatieve psychologie kan gezien worden als een oriëntatie in de geschiedenis en in de praktijk van de spirituele ontwikkeling. We zullen het verschil zien en ervaren tussen enerzijds westerse, op empirisch onderzoek gebaseerde psychologie en anderzijds contemplatieve, op zelfkennis gebaseerde en spirituele psychologie. We zullen verschillen zien tussen een aantal religieuze en spirituele stromingen en het boeddhisme. Maar vooral zullen we het christendom en het boeddhisme vergelijken.

De volgende jaargroepen zijn een inleiding in de boeddhistische leer, de Dharma. Achtereenvolgens behandelen en ervaren we de psychologie en spiritualiteit van: de Vier Edele Waarheden en De Drie Juwelen. Door de vier edele waarheden vind je je motivatie om boeddhistisch beoefenaar te worden. Door de drie juwelen vind je de methode om anders met je problemen (je lijden) om te gaan en om hieruit verlost te worden.

Meditatie is de basis van de boeddhistische beoefening. We geven instructies en begeleiding. We zullen transformeren van egocentrische, op onszelf georiënteerde, naar altruïstische, barmhartige mensen.
In de vierde jaargroep (2017), Karma en karmische sporen, zijn we vooral bezig met de boeddhistische beoefening. Naast de praktijk van het mediteren zijn we vooral bezig zijn met negatieve emoties en hoe we deze kunnen transformeren naar positieve handelingen.

2018
In 2018 zullen we starten met de cursus "ondersteuning boeddhistische levenswijze en boeddhistische hulpverlening 2018”

Het programma van de komende jaargroep omvat vier onderdelen:


1. Theoretische en praktische verdieping van de reeds ontwikkelde meditatie discipline en van de meditatie-praktijk (hulpverlening).

2. Theoretische en praktische verdieping van de betekenis van karma en karmische sporen, zowel voor de vergroting van zelfkennis als de betekenis in de hulpverlening.

3. Op weg naar de dood. Alles is vergankelijk. De tussentoestanden (Bardo) en de reïncarnatie. Een theoretische en praktische inleiding.

4. Intensieve retraite te Portugal. Het gehele programma wordt zwijgend doorgebracht en behelsd zowel Samatha als Vipashyana meditatie. Ook zullen we ruim aandacht besteden aan barmhartigheidsbeoefening. Nadere informatie over het programma volgt in januari a.s.

De data voor de Jaargroep die in 2018 start zijn als volgt:

Jaargroep Boeddhisme 2018
29 januari
5, 12, 19 februari
5, 12, 19, 26 maart
2, 9, 16 april
1, 8, 15, 22, 29 oktober
5, 12, 19, 26 november
3 december

De retraite te Portugal vindt plaats van 23 juli tot en met 6 augustus. Aankomst dag 22 juli en vertrek dag 7 augustus. Natuurlijk ben je welkom eerder te komen of na de retraite langer bij ons te verblijven.