Logo
Spirituele retraite


In de zomerperiode, van juni tot en met augustus, organiseren en begeleiden we in Portugal stilteretraites. In 2018 vinden deze retraites plaats in de periode 16 juli tot en met 12 augustus. De periode 23 juli tot en met 6 augustus is bedoeld voor meer ervaren beoefenaars (intensieve retraite), en de periode daarbuiten voor minder ervaren en startende beoefenaars (gewone retraite).
De duur van een gewone retraite is tien dagen, maar het is ook mogelijk om voor langere tijd in retraite te zijn. Sommige mensen verblijven de gehele zomerperiode in ons centrum.

Dagorde intensieve retraite

4:00 Verzamelen in de binnen groepsruimte voor het (zwijgend) drinken van een kopje thee
4:45 Loopmeditatie over het terrein (ongeveer 30 minuten)

Aansluitend de zitmeditatie (ongeveer 1 uur)
5:45 Barmhartigheidsbeoefening
7:00 Ontbijt en dharma
8:00-10:00 Rust
12:00 2e en laatste maaltijd. Na deze maaltijd wordt er alleen fruit gegeten (dit wordt beschikbaar gesteld) en gedronken
14:00-16:00 Persoonlijke gesprekken
17:00 Dharma
20:00 Avondmeditatie
21:00 Nachtrust

Dagorde retraite

7:00-7:45 Mediteren
De eerste gong (drie keer) luidt om 6.50 uur. Je kunt vanaf dit moment naar de meditatieruimte lopen.
8:00-9:00 Ontbijt
Aansluitend op de meditatie is er een gezamenlijk ontbijt.
Het ontbijt wordt afgesloten met een korte bezinning.
Ook de kinderen doen hier aan mee.
10:00-11:30 Wandelmeditatie
De wandelmeditatie is vooral een aandachtsmeditatie.
12:00-14:00 Rust, eten, slapen
14:00-16:00 Aangepaste bezigheid
Het beoefenen van nietsdoen.
Gesprekken.
16:00-17:00 Persoonlijke activiteit
Dit kan verzorging zijn van jezelf, je tent of monnikscel etc. Maar ook dit wordt in absolute stilte gedaan.
17:00-19:00 Eten, rust, slapen
19:30-21:00 Lezing/bezinning
Op dinsdagavond en donderdagavond is er een lezing/bezinning.
Ook op zondagochtend van 10.00 - 11.30 uur is er ruimte voor bezinning.
Deze lezingen/bezinning worden geleid door Bert.
21:00-21:45 Avondmeditatie
22:00 Slapen


Tijdens de intensieve retraite worden alle maaltijden verzorgd. Tijdens de "gewone" retraite zorg je zelf voor je maaltijden. Om de beurt doet iemand voor iederéén de boodschappen in het naburige dorp Melo. Tijdens de retraites leer je jezelf kennen, je "verstopt” jezelf dus niet in mobieltjes, etc. Hiertoe levert iedereen electronica in bij aankomst. Voor noodgevallen kun je ons telefoonnummer aan vrienden en familie doorgeven.

 


Kinderen tijdens de retraite

Tijdens de gewone retraite zijn kinderen van harte welkom. De kinderen volgen niet helemaal hetzelfde programma als de volwassenen. ’s Ochtends en ’s avonds doen ze een kortere, aangepaste meditatie en er is veel ruimte om te spelen. Van de kinderen wordt niet gevraagd de retraite zwijgend door te brengen, maar wel om de rust te bewaren. Hier zijn de kinderen samen verantwoordelijk voor en dit pakken ze elke zomer heel goed op. De ouders wisselen met zijn allen de begeleiding van de kinderen elke dag af, zodat iedere ouder ook dagen van volledige stilte heeft. Het rustmoment van 12:00 tot 14:00 geldt ook voor de kinderen om de stilte op het erf te kunnen bewaren. Een paar keer per week is er een bijeenkomst van het wijsheid-groepje van de kinderen.


De intensieve retraite is door het programma niet geschikt voor kinderen. We regelen voor hen een aparte "kinderretraite”. De kinderen verblijven samen met Tessel en een andere begeleider op een terrein verderop in het dorp. De kinderen hebben daar de ruimte om te spelen zonder daar iemand mee te storen. Daarnaast koken we samen en ondernemen we activiteiten zoals sterren kijken, verhalen lezen of een speurtocht. Voor de kinderretraite vragen we een extra vergoeding omdat hiervoor o.a. een campingplaats betaald moet worden. Voor meer informatie over de kinderretraite kun je contact met ons opnemen.

 

 

We hopen dat de retraite je aanspreekt en dat we je mogen ontmoeten deze zomer in Portugal.